Europas fremtid

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 20:30
Pris
Gratis
Lokalitet
Ringkøbing Rådhushal
Ved Fjorden 6
6950 Ringkøbing
Arrangører
Målgruppe
For alle
For voksne

Fremtidens Europa - Hvilket Europa vil vi leve i om 10 år?

02.05.19
Hvilket Europa skal vores børn og børnebørn være en del af om 50 år? Det er svære spørgsmål. Rigtig svære. Men i anledningen af Europaparlamentsvalget 26/5, så stiller vi netop sådanne spørgsmål til forskere og eksperter i Danmark, såvel som til alle de stemmeberettigede.

Spørgsmålene om Europas fremtid er svære, for ingen ved, hvordan Europa og EU udvikler sig. Se bare de kolossalt overraskende udviklinger de seneste fem år, som er perioden siden sidste Europaparlamentsvalg i 2014. I de seneste fem år har vi oplevet forandringer inden for en lang række områder: Ruslands annektering af Krim i 2014 stiller spørgsmål til Europas rolle i krig og fred.

De store immigrations- og flytningsstrømme satte i 2015 spot på problemer ved Europas ydre grænser. Nationalismens opblomstring i dele af (Øst)europa samt valget af den protektonistiske Trump i USA i 2016 rykker ved unionens samarbejdsvilje. Brexit i 2016 ryster Europas selvforståelse.

Senest er klimaforandringerne med usædvanlige vejrlige blevet påtrængende for borgere i hele Europa, som oplever hedebølger, tørketilstande eller kaskader af nedbør. Desuden er der spørgsmål om finanssvindel, selskabsskat, sociale ydelser, social dumping og en lang række andre fælles europæiske spørgsmål.

Denne aften når vi ikke at komme hele EU rundt. Vi kommer heller ikke til at se ud i fremtiden. Men vi har inviteret to stærke forskere til at guide os udi Europa de næste fem og flere år. Aftenen handler dels om EU i dag og i fremtiden, og sætter særligt fokus på, hvad vi kan lære af Brexit.

19.00: Velkomst vært

19:05: Hvorfor skal vi stemme til EU-valget? Jens Blom-Hansen, professor i statskundskab, Aarhus Universitet

19.25: Nationalisme, protektionisme eller protest? Hvorfor vil briterne forlade os? Ole Helmersen, lektor i engelsk, Copenhagen Business School

19.45: Pause

19.55: Samtale og spørgsmål fra publikum

20.30: Tak for i dag

Arrangementet afholdes i samarbejde mellem Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne, DEO og EuropaNU - Folkeuniversitetets Europaoplysning. Det er en del af projektet: Styrkelse af EU-debat i alle egne af landet, der er støttet af Europa-Nævnet. 

Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig. Gå til: Folkeuniversitetet Hernings hjemmeside>>

 

Tags