Forfatterweb - Bibliotek og undervisning
Forårets forfatterstafet er i luften.

Forfatterweb-stafet forår 2022

15.03.22
Igennem foråret gav Forfatterweb stafetten videre til 11 forfattere, der fortæller om deres forfatterskab i dybdegående interviews.

Se alle de spændende samtaler her på siden (med den nyeste øverst). 

11. Anne-Cathrine Riebnitzsky: Vi kan lære noget af islams guldalder

"Jeg synes, det er en meget interessant tid, det her med islams guldalder, og hvor nysgerrige og udadvendte de var, og hvor optaget de var af videnskab.... Det er noget, vi har godt af at vide i dag." siger Anne-Catrhine Riebnitzsky, der med sin første historiske roman, "Vindens port", giver os et sjældent indblik i en underbelyst side af den muslimske kulturarv. 

I romanen følger vi en muslimsk borgherre og hans folk i den andalusiske fæstning Al-Qalat i 1300-tallet. Mens Riebnitzsky lavede research til romanen, blev det klart for hende, at det var vigtigt at få nuanceret fortællingen om islam bl.a. ved at fortælle om en tid, hvor den muslimske verden var førende inden for lægevidenskab, matematik, astronomi og filosofi. Spørgsmålet er, om det hele går tabt, hvis borgen bliver indtaget af de kristne invasionsstyrker?

Anne-Cathrine Riebnitzsky er forårets 11.  gæst i Forfatterstafetten.

10. Rakel Haslund-Gjerrild: Kunst på grænsen af tidens moral

I romanen “Adam i paradis” følger vi den aldrende og feterede kunstmaler Kristian Zahrtmann, der i året 1913 maler et glødende erotisk portræt i en tid, hvor homoseksualitet er forbudt.

Maleriet, som romanen er opkaldt efter, udgør rammen for en sprogligt set lige så farverig og sansemættet roman, der fremmaler et rørende portræt af både Zarthmann og hans tid.

Rakel Haslund-Gjerrild er forårets 10. gæst i Forfatterstafetten, hvor hun taler med forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg om, hvorfor hun blev så fascineret af at skrive om netop denne kunstner. Se hele interviewet her:

9. Geeti Amiri: "Når kærlighed bliver til kontrol"

Debattøren Geeti Amiri springer ud som skønlitterær forfatter med romanen “Mosaik”.

Hovedpersonen er den nyuddannede skolelærer Dunya med afghansk baggrund. Bogen skildrer hendes stormende forelskelse i og ægteskab med Musayeb. Men lykken varer kort, for Musayebs kærlighed forvandler sig hurtigt til en altdominerende kontrol. 

Geeti Amiri er forårets niende gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan møde en række af tidens mest populære forfattere. 

Se hele interviewet med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg her.

8. Thomas Korsgaard: Humoren kommer af sig selv

Vinderen af De Gyldne Laurbær, Thomas Korsgaard skriver ikke med det mål, at hans romaner skal være sjove. Men han indrømmer gerne, at mange af hans karakterer er lidt komiske og nogle gange, pga. deres manglende situationsfornemmelse, ender i situationer, hvor de bliver ufrivilligt morsomme.

Men under humoren lurer alvoren også.

“Det er jo det, der er så dejligt ved at skrive fiktion, at man kan lade ens hovedpersoner gå lidt længere. I det forløb prøver jeg så at få sagt nogle ting om, hvor store klasseskel, der egentlig er i Danmark – og hvor stor forskel, der kan være på at have et udgangspunkt, som er et lille landsted i Jylland og Østerbro i København," siger forfatteren, der er forårets ottende gæst i Forfatterstafetten.

Se hele interviewet med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg her.

7. Josefine Klougart: Naturen er fuld af åbenbaringer

"Vi står midt i en fuldstændig altomfattende naturkrise – vi har klimakrisen og biodiversitetskrisen – og begge dele er resultater af en manglende forståelse af, at vi altså er en del af det her fintmaskede netværk af liv," siger Josefine Klougart i samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg.

I romanen “Alt dette kunne du få” vokser hovedpersonen Barbara op tæt på naturen. Hun er i særlig grad i stand til at fornemme altings samhørighed, og i bogen formår Josefine Klougart at sætte ord på de magiske oplevelser af naturen, oplevelser af nærmest religiøs karakter, vi som kultur er meget dårlige til at forstå, og som normalt ligger uden for sproget.

Josefine Klougart er forårets syvende gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan møde en række af tidens mest populære romanforfattere og digtere.

6. Kim Fupz Aakeson: Fængslet er det hårdeste, jeg har skrevet om

I romanen “ Fangeleg” kommer vi meget tæt på den barske virkelighed i et dansk fængsel. Handlingen og sproget er så realistisk, at det næsten er skræmmende. Gradvist bliver læserne klar over, at også fængselsbetjente er ufrie.

Mød Kim Fupz Aakeson i en åbenhjertig samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg.

Han er forårets sjette gæst i Forfatterstafetten. 

5. Pia Tafdrup: Det er igennem sanserne, vi mærker vægten af livet

“Det er det, som vi har fælles som mennesker, der optager mig allermest”, siger digteren Pia Tafdrup, der efter knap 10 års arbejde netop har fuldendt sit storværk om de fem klassiske sanser.

Sansekvintetten blev indledt med ”Smagen af stål” i 2014 og afsluttet i 2022 med “Berøringen af hud”. Hør hende læse flere af digtene op i denne samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg, hvor hun også fortæller om, hvad der fik hende til at skrive dette storværk, og hvad sanserne betyder for hele den måde, vi danner fællesskaber og samfund på. 

Pia Tafdrup er forårets femte gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan møde en række af tidens mest populære forfattere og digtere.

4. Martin Kongstads barske opskrift på succes

“Mit postulat er, at hvis man ønsker, at ens barn skal nå vidt ... så skal man bare overse barnet, for så vil barnet gøre alt som voksen for at hente anerkendelse andre steder fra,” siger Martin Kongstad om et tema, der går igen i hans forfatterskab: Om forholdet mellem far og søn, og hvilke konsekvenser det forhold – eller mangel på samme – kan få for barnet senere i livet.

Her kan du møde ham i veloplagt samtale med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Med afsæt i bøgerne "Kokken der holdt op med at rødme” og “Casper” giver Martin Kongstad sit take på tidsånden, på mad og på forskellige slags venskaber. Og han løfter sløret for, hvad hans næste bog kommer til at handle om. Se med her, hvor Martin Kongstad er forårets fjerde gæst i Forfatterstafetten.

3. Leonora Christina Skov: Vi talte ikke om det!

"Det er i høj grad et opgør med alle de gange, hvor jeg synes, jeg skulle have sagt noget mere. Og sagt fra. Det tager meget lang tid at lære at sige fra. Især når man er opvokset med, at man skal holde sin kæft." 

Sådan siger Leonora Christina Skov om sin seneste succesroman "Hvis vi ikke taler om det", der handler om tilblivelsen af hende selv som forfatter og ærligt og selvudleverende fortsætter temaerne fra hendes tidligere forfatterskab om feminisme, ligestilling og alle de kampe, der stadig skal kæmpes. 

Hvorfor er det så svært for unge piger at sige fra? spørger Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Hør Leonora Christina Skovs svar i dette åbenhjertige interview.

Leonora Christina Skov er forårets tredje gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan opleve 10 af tidens mest populære og kendte forfattere.

 

2. Lotte Kirkeby: Hvor meget skal man lade som om?

"Vi har alle sammen prøvet at stå i en skolegård til de der forfærdelige forældreting og ladet, som om vi hygger os," siger Lotte Kirkeby Hansen.

Hendes seneste roman “Hvis man ikke vidste bedre" prikker hul på forestillingen om parcelhusdrømmen med den gode mor og den lykkelige familie i fortællingen om en kvinde, der tager livtag med, hvor meget man skal lade som om, man er lykkelig i noget, man ikke rigtig er lykkelig i, og hvor egoistisk kan man tillade sig at være som mor i de livsvalg, man træffer.

Det er de nære relationers dilemmaer, ansvaret over for sig selv og ansvaret over for andre, der løber som en rød tråd gennem Lotte Kirkebys forfatterskab.

Her kan du møde hende i et veloplagt interview med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Lotte Kirkeby er forårets anden gæst i Forfatterstafetten, hvor du kan opleve 10 af tidens mest populære og kendte forfattere.

1. Jesper Stein: Angsten for at blive ædru

Forfatteren, der især er kendt for sine skarpe krimier, har netop udgivet en hudløs ærlig roman om sit opgør med alkoholismen.

“Ædru” skildrer "en mand, som pludselig bliver ædru og dermed står ovre på den anden side af gærdet og ser på det liv, han har levet, og den litteratur, han har læst, og tænker, what, hvad er det, der er foregået?" fortæller Jesper Stein i dette åbenhjertige interview med Forfatterwebs litteraturformidler Sarah Corner-Walker Hvidberg. Her forklarer han, hvad det er, misbrugere frygter at gå glip af, den dag de begynder et liv uden alkohol.

Jesper Stein er forårets første gæst i denne nye runde af Forfatterstafetten, hvor du kan opleve 10 af tidens mest populære og kendte forfattere.

FORFATTERWEB-STAFET UDKOMMER:

15. MARTS:  JESPER STEIN
24. MARTS: LOTTE KIRKEBY
31. MARTS: LEONORA CHRISTINA SKOV
7.  APRIL: MARTIN KONGSTAD
14. APRIL:  Pause - pga . Påske
20. APRIL: PIA TAFDRUP
28. APRIL: KIM FUPZ AAKESON
5. MAJ: JOSEFINE KLOUGART
12. MAJ: THOMAS KORSGAARD
19. MAJ: GEETI AMIRI
24. MAJ : RAKEL HASLUND-GJERRILD 
31. Maj: ANNE-CATHRINE RIEBNITZSKY

Materialer