Litteratur der udvikler os og hjælper os gennem kriser...
Litteratur der udvikler os og hjælper os gennem kriser...

Litteratur der udvikler os og hjælper os gennem kriser…

04.02.21
Kan litteratur forandre os?

BIBLIOTEKETS KLUMME UGE 5 2021
Skrevet af PR-medarbejder Sofie Torp Hansen, Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Jeg vil mene, at en god roman kan berøre os, få os til at græde, grine, tænke, undre os og på sin vis også udvikle og forandre os. Følelsen, når man netop har afsluttet en rigtig god roman, hvor hovedpersonerne og handlingen er kommet helt ind under huden på én, kan noget særligt.

Men også faglitteraturen, hvor fokus er på enkelte fag og emner fra et faktuelt synspunkt, kan være med til at forandre os. Gennem faglitteraturen kan vi blive klogere og mere oplyste og endda tilegne os redskaber, som kan udvikle os og hjælpe os gennem udfordringer og kriser.

Brug biblioteket…

Søg på riskbib.dk eller i appen "Biblioteket" på f.eks. parforhold, depression eller selvhjælp og finde spændende fagbøger indenfor de emner, der interesserer netop dig.

 • Når du har fundet de bøger, du gerne vil låne reserverer du dem blot.
 • Når du får besked om at de er klar til afhentning, henter du dem i døren ved DIT bibliotek.

Vi kalder det ’Bestil og hent’. Du kan også reservere f.eks. magasiner, blade, musik, film, quizbøger og spil til både voksne, børn og familier.

Mangler du gode tips til, hvordan du søger forskellige interessante titler frem via bibliotekets hjemmeside, så er der hjælp at hente under... 

Sundhedsstyrelsen anbefaler at læse, lytte til musik og spille spil…

Hvis du er blevet corona-træt og føler dig lidt nede i denne tid, så er du ikke den eneste. Sundhedsstyrelse har udgivet pjecen ”Mental Sundhed - Gode råd til hvordan du og dine nærmeste kommer godt igennem epidemien med ny coronavirus”.

Det er helt naturligt og menneskeligt at opleve et markant fald i den psykiske trivsel under de nuværende omstændigheder med lock-down og hjemsendelser. Også flere studier og artikler peger i retning af, at mange har det svært, føler sig ensomme og at det tærer på parforholdet og familielivet at være hjemsendt. Men hvordan overkommer vi det så?

I folderen omtales gode råd som søvn, motion, kost og struktur, men det tilrådes også at holde sig mentalt aktiv. Hold din hjerne i gang ved at lave forskellige slags aktiviteter. Læs en bog eller et blad, løs sudoku, læg puslespil, lyt til musik eller spil et spil. Biblioteket er her for dig, så brug det, hvis du også har fået lidt ekstra tid i hverdagen, eller hvis du vil udvide din horisont, udvikle dig og skabe forandring og komme stærkere igennem coronakrisen.

Husk også eReolen…

Søg også på ereolen.dk eller i appen eReolen og find e-bøger og netlydbøger, som kan berige dig med viden og udvikle dig eller vælg i stedet en feel-good-roman, som kan bidrage med adspredelse i en udfordrende tid. 

Bøger der kan udvikle dig findes på riskbib.dk…

 1. Jytte vender tilbage: den umoderne guide til at skabe forandringer imod alle odds af Morten Münster (2020). En bog med humor og et glimt i øjet, men samtidig en praktisk guide til at lykkes med at skabe forandring på alle niveauer i en organisation, det være sig en kommune, en virksomhed eller et parforhold.
   
 2. De 10 vise sten af Milena Penkowa (2020). En selvhjælpsbog for mennesker i krise, bygget op om ti trin - som man skal anvende til at rejse sig fra sin livskrise, samt infobokse om, hvad der sker i krop og hjerne, når man er i krise.
   
 3. Kærlighed af Anders Agger og Mingo (2020). En portrætbog om stærke kærlighedshistorier fra vidt forskellige danskere fortalt til og af Anders Agger med billeder af fotografen Mingo. En bog for voksne med interesse for smukke kærlighedshistorier fra det virkelige liv.
   
 4. Sunde relationer: de grundlæggende principper bag gode forhold med din partner, din familie, dine forældre, dine børn, dine venner, dine kolleger og alle de andre mennesker i dit liv af Barbara Berger (2020). En bog for voksne med interesse for selvhjælp, om sunde relationer, som man ifølge forfatteren opnår ved at komme i harmoni med sit sande selv og den store universelle intelligens.

Eller hvad med en anti-selvhjælpsbog?

Synes du i bund og grund at selvhjælpsbøger er proppet med klichéer, så kast dig i stedet over en af Mark Mansons bøger. "Livet er fyldt med problemer, og du slipper aldrig for dem". Sådan lyder budskabet fra den provokerende forfatter. Mens de fleste selvhjælpsbøger har et optimistisk budskab har Mansons bøger det stik modsatte budskab: Nøglen til et godt liv er ikke at fokusere på det, du gerne vil opnå. Du skal hellere finde ud af, hvilke problemer du vil have i dit liv. Find bøgerne på riskbib.dk eller på eReolen.

 1. Kunsten at være f*cking ligeglad (2018)
  En bog med gode råd til hvordan man vælger de rette problemer, skærer ind til benet, fokuserer på det vigtige og er temmelig ligeglad med resten - eller er fucking ligeglad - som en omvendt strategi til at leve det gode liv.
   
 2. Alt er f@*cked : en bog om håb (2019). Refleksioner over en moderne livsstil, hvor stress og overfladiskhed skaber håbløshed. Håbet skal tilbage, men hvordan? Det skal ske ud fra en ændring i den måde, hvorpå vi anskuer livet. Forfatteren trækker referencer til filosofi, religion og videnskab men også den moderne popkultur.

Så brug litteraturen, bliv klogere med en inspirerende fagbog, slå tiden ihjel med en god roman, spil et spil med familien eller nyd et aktuelt magasin.

Du finder det hele på riskbib.dk, hvor du kan bestille og hente.

På gensyn ved døren til DIT bibliotek.

OBS! Indholdet i klummerne beskriver aktuelle bibliotekstilbud den pågældende dato eller periode. Det kan betyde, at omtalte bibliotekstilbud eller arrangementer ikke længere er aktuelle. Det har dog i flere tilfælde ingen betydning for klummens og tilbuddenes gyldighed. Kontakt endelig dit lokale bibliotek ved spørgsmål om omtalte bibliotekstilbud. Find dit lokale bibliotek lige her >>