Jeg tæller mine skridt
Jeg tæller mine skridt

Jeg tæller mine skridt

19.10.20
10-årige Merle bor sammen med sin mor, der er alkoholiker. En aften går Merles mor på værtshus, men hun kommer ikke hjem igen, og Merle sætter sig for at finde sin far, som hun aldrig har mødt. For ca. 11 til 14 år.

Her i kølvandet af uge 40, hvor der har været sat ekstra fokus på alkohol, synes jeg, det er oplagt at skrive lidt om en bog, hvor netop alkohol er omdrejningspunktet.

Bogens handling foregår ud fra den 10-årige Merles hverdag. Hun bor med sin mor i en lejlighed. Merles mor er afhængig af alkohol, men det er heldigvis ikke hver dag, hun drikker. Der er også gode perioder. Men det betyder, at Merle aldrig ved, hvad der venter hende, når hun kommer hjem fra skole eller andre steder. Merle prøver ”at styre det”, ved at hun har nogle ritualer, hun helst skal overholde på hjemvejen. Fx. tæller hun skridt, og det skal helst ende med et lige antal, når hun kommer til hoveddøren, for at det skal gå godt.

Merle har en mormor, som bor tæt ved, men hun er ikke altid hjemme, og faktisk ved hun heller ikke, hver gang Merle er alene hjemme. Merle forsøger at skjule det, fordi mor og mormor nogle gange skændes, og det kan Merle ikke lide.

En aften kort før jul går mor på værtshus og kommer ikke hjem om natten. Og lige netop nu er mormor i Jylland, og desuden er Merles telefon gået i stykker. Hun må klare sig selv og håber, at mor dukker op senere om morgenen. Men det gør mor desværre ikke ……

Merle prøver at finde lidt at spise, men der er ikke meget i skabene. Senere tager hun mod til sig og går ud på et par værtshuse for at kigge efter mor, men finder hende ikke. Hun møder ganske vist en af lærerne fra skolen på gaden, men hun kan ikke rigtig få ordene frem, så hun kan fortælle læreren, hvad der foregår. Og sådan er det hver gang, hun kan ikke få det sagt.

Pludselig kommer Merle i tanke om sin far. Hun kender ham godt nok slet ikke, har aldrig mødt ham. Men en gang hørte hun mor og mormor tale om en, der hed Dennis. Og måske vidste hun lidt om, hvor han en gang arbejdede. Mormor var kommet til at røbe det på et tidspunkt, hvor de kørte med bussen ind til byen. Måske var han der stadig? Og måske ville han hjælpe hende?

Det er en relevant bog, som henvender sig mest til de 11-14 årige. Den beskriver meget fint, hvad der er på spil, når et barn lever med en forælder, der er afhængig af alkohol.

Anne Sofie Hammer: Jeg tæller mine skridt. Høst & Søn

Anbefalet af: Helle Thomsen
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer