De fire vinde
De fire vinde

De fire vinde

14.09.22
I 1934 må Elsa Martinelli træffe et skæbnesvangert valg for sig selv og sine børn. Skal hun blive i Texas, hvor tørken hærger eller drage mod vest i håbet om et bedre liv. For læsere af skæbnefortællinger, historiske romaner og stærke kvindeportrætter.

Romanen starter i 1921 i Texas i et overklasse samfund, hvor den unge Elsa er familiens sorte får. 25 årige Elsa er alt for høj – næsten 1.80 – tynd og bleg. I moderens øjne er Elsa uskøn og kan dermed ikke blive giftet bort. Elsa gør oprør mod sin familie og møder Raffaello Martinelli, hvor hun derefter bliver gravid. Familien slår hånden af hende og faren kører hende ud til familien Martinelli, som modvilligt tager imod hende. De bliver gift og Elsa må konverterer til katolik.  Under graviditeten åbner familien Martinelli sig op over for Elsa og viser hende den kærlighed, støtte og omsorg hun altid har savnet.

I 1930`erne kommer der årelange støvstorme og tørke, hvor der ingen afgrøder er, som dyr eller mennesker kan leve af. Til sidst stikker hendes mand af i desperation. Elsas søn bliver syg på grund af støvstormene, og de har nu ikke andet valg end at bryde op med familien og tage mod Californien, med håbet om et bedre liv – alene med 2 børn og uden penge eller uddannelse.

Efter de er kommet frem, finder de ud af at Californien er mættet med arbejdskraft, Elsa må kæmpe for at finde arbejde. De bor i en teltlejr, og de tager arbejde i bomuldsplantagerne. Plantageejerne presser de fordrevne fattige arbejdere til at plukke bomuld for stadig lavere lønninger.

Desperationen er stor hos alle arbejdere og også hos Elsa og hendes børn. Elsa kæmper med næb og klør for at overleve. Presset af sin datter bliver Elsa involveret i fagforeningens kamp. Men det skal vise sig at være farligt.

Det er en fantastisk medrivende historisk roman om modgang, fællesskabsfølelse og endeløs moderkærlighed.

Kristin Hannah: De fire vinde. Cicero, 2022.

Anbefalet af Gitte Bækdal
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer