Det samme og noget helt andet
Det samme og noget helt andet

Det samme og noget helt andet

14.07.21
Da Katrine Marie Guldagers far dør i en ulykke, udløses en lang række konflikter. En arvestrid, tavse magtkampe og usunde relationer ser dagens lys. Til læsere af romaner om familien og stærke kvinder samt Guldagers faste læserskare.

I løbet af en uge i april 1988 mister Katrine Marie Guldager både sin bedste veninde, som bliver skuddræbt i Nicaragua og sin far, der mister livet i en togulykke ved Sorø. Hun er på dette tidspunkt 21 år gammel, og disse to begivenheder bliver startskuddet til en ti år lang følelsesmæssig rutschetur, der bl.a. former Guldager til at blive en af landets mest læste og produktive forfattere.

Bogens ene spor fortæller kronologisk om Katrine Marie Guldagers liv efter dødsfaldene. De voldsomme arvestridigheder (især mellem de kvindelige familiemedlemmer), der eks. resulterer i at hun skal betale 70.000 kr. til farens familie, søsterens sygelige jalousi og morens ligegyldighed over for datterens sorg. Der er mange giftige bemærkninger mellem familiemedlemmerne og fjendtligheden er åbenlys. Man får som læser næsten helt ond i maven over den grusomhed, der maskeres som legitime diskussioner om arv eller slet og ret som glemsomhed i forbindelse med aftaler, gaver og fødselsdage. Der er da heldigvis også lyspunkter, som da Guldager kommer ind på Forfatterskolen og efterfølgende får offentliggjort nogle digte i et tidsskrift. Der er også snart bud efter hende fra Gyldendal og hun får udgivet sin første digtsamling. Disse åbenlyse successer afføder dog stort set ingen anerkendelse eller ros fra familien, og Guldager må indse at ensomheden er en trofast følgesvend i disse år.

Parallelt med forfatterens ungdomsliv reflekterer hun, i kursiverede afsnit, over skriveprocessen. Fra august 2019 til juli 2020 forbereder Guldager sig i sit hus i Sverige og i en lejlighed i Spanien. Det er en voldsom proces, som tærer både på forfatterens familie og hendes helbred. Katrine Marie Guldager går tæt på sit liv, men hun betoner hele tiden at det er en roman hun skriver og ikke en selvbiografi.

Det er en intens roman om sorg, familierelationer og brud, der er nødvendige for at overleve som menneske. Flot skrevet, og selvom det er barsk læsning så vender siderne næsten sig selv. Katrine Marie Guldager har redigeret sin egen livsfortælling og fremlægger åbent, at hun har ændret navne, slået flere personer sammen til én og opdigtet begivenheder, men mange af bogens hændelser er virkelige.

Katrine Marie Guldager: Det samme og noget helt andet. Politiken, 2021

Anbefalet af Maria Nygaard
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer