Dyret
Dyret

Dyret

11.05.22
Joan har altid været genstand for mænds mere eller mindre direkte krænkelser, men nu er det tid til et opgør med mænd og en traumatisk fortid. Det sætter gang i en række foruroligende begivenheder, hvor grænserne mellem at være krænker og offer forskubber sig. For læsere med interesse for #metoo og stærke kvindeskildringer.

Rå og foruroligende roman om kvindelig vrede.

Da Joans midaldrende elsker Vic skyder sig for øjnene af hende og hendes nye elsker, forlader hun New York og kører vestpå for at finde den eneste person i verden, som hun har en fælles historie med. Uden for Los Angeles i et faldefærdigt og pauvert hus prøver Joan at forstå, hvad der har bragt hende til den situation, hun befinder sig i nu.

Historien begynder, da Joans forældre dør på tragisk vis. Lige siden da har Joan levet af mænds begær og med deres seksuelle krænkelser. Det har dybest set været i handlen med sin egen krop og seksualitet, at hun har opnået sin status og goder i livet. Hun har bevæget sig fra det ene forhold til det andet som oftest med gifte mænd og sjoflet med sit eget liv og værdighed.

I Los Angeles hede opsøger Joan den yngre kvinde Alice, som hun har en fælles fortid med. En fortid Alice ikke kender noget til. Men opholdet i Los Angeles bliver også en rejse ind i Joan selv, som opruller, hvad der førte til forældrenes død, og hvor hun erkender, at ikke blot hun, men også en lang række kvinder i hendes nærhed, har ladet mænd udnytte sig. Men som Joan selv har de også manipuleret med deres kvindelighed for at opnå status og materiel tryghed. Romanen kredser meget om, hvad kvinder gør, for at få fat på en mand og for at holde på deres mænd. Joan har aldrig skænket de kvinder, hun har delt mænd med en tanker. Hvad har de bedragene hustruer følt, når de opdagede, at deres mand havde en anden? Hvad har deres døtre følt, når de anede, at deres fædre ikke var fuldt dedikerede til deres familier og børn? Joan erkender langsomt, at hun har et skæbnefællesskab med Vics datter. Det er ikke nogen behagelig erkendelse.

Det er en rå men også sørgmodig skildring af kærligheden som en handelsvare. Mænd er krænkere og er villige til at bruge deres status og magt til at opnå, det de vil. Men omvendt er der også kvinder, der fermt bruger deres kvindelighed til at få status og materielle goder.  Det er ikke en roman om den ”store kærlighed”. Men en meget relevant indlæg i #metoo debatten.

Romanen er spændende som en krimi. For hvem er Alice? og hvad skete der i Joans barndom?

Lisa Taddeo har også skrevet den meget omtalte bog Tre kvinder, som i faktaform kredser om de samme tematikker.

Lisa Taddeo: Dyret. People´s 2021

Anbefalet af Dorthe Rosenkjær
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer