En god flygtning

20.11.17
En tankevækkende og fængslende roman om Benjamin der er fremmed i sin familie og Vahid der er fremmed i verden.

Vibeke Marx har igen skrevet en roman om de mennesker, der hører til nederst i samfundet. En tankevækkende og fængslende roman om at være fremme i sin familie og i verden.

Benjamin er opvokset i et kunstnerhjem med en instruktørfar og en skuespillermor og en lillesøster, som han ikke har særlig meget til fælles med. Moderen og faderen bliver skilt, Benjamin bliver hos faderen og lillesøsteren hos moderen. Inden da har sproget sat sig på tværs i den lille Benjamin på 5 år, han har besluttet sig for ikke at tale dansk og har via en DVD om aboriginere tilegnet sig ord og sætninger på dette sprog, og det er dem, han præsenterer sine omgivelser for, når de absolut vil have han SKAL tale.

Benjamins skolegang bliver en blanding af en privatlærer, der kommer i hjemmet samt et ophold på en kostskole for mærkelige børn, bl.a. Thor der stammer, og som Benjamin bliver gode venner med. Sammen udvikler de et tegnesprog (ikke tegnsprog), så de slipper for at tale sammen, men kan illustrere, hvad de synes og føler.

Efter en ulykkelig kærlighedshistorie stikker Benjamin af fra sin familie og strejfer rundt i Europa og ender som redningsarbejder på Lampedusa. Her møder han en dag Vahid, der som bådflygtning flyder ind på kysten. Benjamin tager en hurtig beslutning og kører til Danmark med Vahid i håb om at kunne gøre en forskel for i hvert fald ét menneske.

Vahid vil gerne være en god flygtning, men hvordan er man sådan en? Flere gange kommer Vahid i problemer, fordi han gerne vil integreres og bidrage til samfundet, og da han en dag har delt løbesedler ud i et villakvarter og tilbudt sin arbejdskraft, får han af asylcenterlederen at vide, at det slet ikke er sådan man gør. Man skal vente til man får tilbudt et arbejde. En god flygtning skal helst være usynlig.

Bogen er skrevet med afsæt i dagens Danmark med tydelige referencer til flygtninge på motorvejen og de udfordringer, vi som samfund står overfor. Hvordan tager vi imod flygtninge – som et problem eller som den barmhjertelige samaritan.

Vibeke Marx skriver med en dybfølt social indignation, og hendes bog er som vanlig befolket af samfundets udstødte eksistenser og selvudslettende mennesker. Jeg kan varmt anbefale bogen, men synes ikke forsiden giver det rette billede af bogen indhold.

Vibeke Marx: En god flygtning. –Aarhus: Modtryk, 2017. – 286 sider.

Anmeldt af Kirsten M. Dreier
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer
Reservér
  • Bog

En god flygtning

Af Vibeke Marx (2017)
Læs mere