Frøken Narvik

29.02.16
Medrivende kvindeskildring. Man er ualmindelig godt underholdt i selskab med Anne Narvik og hendes skæbne

Anne Kyllingstad bliver født i Narvik i 1920-erne. Hun er resultat af sin enfoldige mors korte affære med en mand. Selv om Anne er født uden for ægteskab, er hun elsket og accepteret af både sin familie og af samfundet. Især sin morfar Thomas har hun et nært og kærligt forhold til. Efter hans død må mormorderen og moderen omdanne familiens hus til pensionat, og det er i disse omgivelser Anne vokser op.

Da krigen bryder ud, og de tyske soldater kommer til Narvik, flytter de tyske soldater i stort tal ind i pensionatet. Blandt dem er den dansk-tyske soldat Christian fra Niebüll. Christian og Anne forelsker sig i hinanden og mødes i det skjulte.  Christian gør Anne gravid. Men mod krigens slutning bliver de adskilt, da Christian havner i russisk krigsfangenskab.

Efter krigen må Anne opleve fornedrelsen ved at blive stemplet som ”tyskertøs”, og efter hun har født drengen Thomas – Christian, vender hun Narvik ryggen og drager til Danmark for at starte på en frisk. Anne er sikker på at Christian er død, og at hun aldrig vil se ham igen.

I Danmark lykkes det Anne at bygge en tilværelse op for sig og sin søn. Anne har ingen uddannelse, men hun har altid været dygtig og arbejdsom.  I Danmark skifter hun også navnet Kyllingstad ud med Narvik, da alle åbenbart finder navnet Kyllingstad utroligt morsomt.

Hun får logi hos enken Elvira Sommer og dennes søn Holger. Her skal hun for sit logi passe have og hjælpe til i huset. Holger og Anne fatter sympati for hinanden, og Holger frier til hende. Anne vælger at lægge låg på fortiden og endelig opgive nogen sinde at gense Christian. Hun gifter sig med Holger og de flytter sammen i Elviras hus. Holger er en venlig og velmenende mand, som holder af både Anne og hendes dreng. Familien forøges med endnu en søn. Men Anne kan ikke glemme Christian.

En dag dukker Christian op, og Anne er nu splittet mellem de to mænd. Christian er ikke mere den åbne og reelle unge mand, Anne forelskede sig i, og Holger har også sine skjulte sider, som han ikke har indviet Anne i. Anne er dog en stærk og selvstændig kvinde der trods livets knubs tackler tingene på sin egen måde.

Thorstein Thomsen har giver os et gribende kvindeportræt, og skildrer et liv på godt og ondt. Man er ualmindelig godt underholdt i selskab med Anne Narvik og hendes skæbne.

Thorstein Thomsen: Frøken Narvik.  Rosinante 2015

Anmeldt af Dorthe Rosenkjær

Materialer