Hotellet ved Skyggesøen
Hotellet ved Skyggesøen

Hotellet ved Skyggesøen

29.04.19
”Hotellet ved skyggesøen” er en perfekt kombination af en historisk fiktion, krimi og kærlighed og den kan absolut anbefales. Minder om Kate Morton og Lucinda Riley.

Historien starter ud med at vi møder den ældre dame Martha i år 1990, som modtager et gammelt brev der bringer triste minder frem. Her bliver vi så ført tilbage til år 1938 og får et indblik i hvem Martha var som ung. Det er et interessant indblik i hvordan det var at være ung tysk kvinde i tiden under Anden Verdenskrig, hvor der forventedes nogle bestemte ting af de unge kvinder og hele samfundet er ret kønsstereotypt, hvilket ikke behager Martha. Hun er dog en intelligent kvinde, som forsøger at holde sit indre oprør for sig selv, selvom det viser sig at være svært – særligt når man ikke er enig i Hitlers propaganda og man har et brændende ønske om at studere, fremfor at passe et hjem. Under krigen møder hun den mystiske Siegfried, som hun straks nærer en vis antipati overfor, da han tydeligvis støtter Hitler og langsomt tager hendes tvillingebror fra hende, som løbende bliver mere og mere afstumpet og koldblodig. 

Vi møder også Maya, som er Marthas barnebarn. Hun har en boghandel som er ved at gå konkurs og et forlist længerevarende forhold i bagagen og så nærer hun et stort savn til sin bedstemor. Hendes far lever endnu, men man fornemmer at hun har et ret anstrengt forhold til ham. Beskrivelse af Mayas sorg over sin afdøde farmor ramte mig lige i hjertet – og så er jeg ret imponeret over den stædighed hun udviser i sit forsøg på at finde ud af sandheden om hendes farmors død. Farmorens lig bliver fundet efter et jordskred nær et naturreservat i USA. Maya indlogerer sig på det hotel, farmoren i sin tid boede på, for at finde sandheden omhendes død. Det viser sig hun er blevet myrdet.

Ud over Marthas historie fra fortiden og Mayas historie i nutiden får vi også et indblik i en meget interessant familie med mange hemmeligheder: Nemlig familien Montgomery, som ejer det hotel Maya har indlogeret sig på i USA.

Romanen er inspireret af en virkelig hændelse, hvor forfatteren en dag kom hjem og så sin bedstemor sidde grædende med et brev påsat et Hitlerfrimærke. Brevet var et afskedsbrev fra bedstemorens tvillingebror og det var blevet tilbageholdt, sammen med tusindvis af andre breve, i DDR i 46 år og blev først frigivet da Muren faldt. De historiske begivenheder er også inspireret af bedstemorens gemte historiske materialer.

Spændingsniveauet i bogen er generelt ret højt – dette kombineret med det flydende sprog og det interessante plot gjorde at jeg simpelthen ikke kunne lægge bogen fra mig. En fantastisk debutroman – håber der kommer flere.

Daniela Tully: Hotellet ved Skyggesøen. - København: Gad 2019; 352 sider

Anmeldt af Kirsten M. Dreier
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer