Ikke en del af verden
Ikke en del af verden

Ikke en del af verden

19.08.21
Esthers forældre er specialpionerer for Jehovas Vidner, og hendes dagligdag er præget af deres religiøse overbevisninger. De flytter pludseligt midt om natten til faderens barndomshjem i det tidligere DDR. Til læsere af dannelsesromaner, der foregår i en ukendt og lukket verden.

Esther vokser op som en del af Jehovas Vidner i Tyskland i tiden efter Murens fald. Forfatteren beskriver, hvordan det er at være født ind i et trossamfund, hvor der er normer og regler på alle livets områder, regler der ofte er på kant med det verdslige samfund. Når man som Esther dog aldrig har kendt til andet, bliver det en selvfølge ikke at stille spørgsmålstegn ved, at man ikke må fejre jul og fødselsdag, at man ikke må modtage blodtransfusion, at manden er kvindens overhoved, at man har pligt til at missionere, gå fra dør til dør med Vagttårnet, og meget andet. Der er altid et skriftsted, der giver det eksakte svar. Esther opdrages med, at livet hos Jehovas Vidner er den eneste rigtige måde at leve på, og at det kun bliver de frelste, der kommer i Paradiset, når dommedag, Harmagedon, kommer. Hendes mor kom fra en katolsk familie, men som Esther udtrykker det, lærte hun faren og sandheden at kende. Faren var flygtet fra DDR, og sammen slog de sig ned i Vesttyskland og blev en del af en stor menighed.

På et tidspunkt tager familien sig af pigen Sulamith og hendes mor, der kommer som flygtninge, og Esther og Sulamith bliver bedste veninder. Tingene ændrer sig dog drastisk, da pigerne bliver teenagere, og Sulamith forelsker sig i en dreng fra det verdslige samfund, selv om det er absolut forbudt. Esther er splittet i sin loyalitet til Jehovas Vidner og sine forældre og til hjerteveninden. Hen ad vejen begynder hun dog også at gennemskue de mange fortielser og løgne, forældrene har fyldt hende med.

Ved bogens begyndelse er Esthers familie over hals og hoved rejst tilbage til farens barndomshjem i Østtyskland for at bygge en rigssal. Faren kender flere i området, og vidnerne mener, der er grobund for en stor menighed, da alle vil lægge fortidens DDR bag sig. Esther er fortvivlet, for hun ved ikke, hvad der er sket med Sulamith, efter at hun er blevet udstødt. I sin søgen efter svar, på hvad der er sket med Sulamith, støder Esther på en del af sin egen familiehistorie, som hidtil er blevet hemmelig. Herefter veksler bogen mellem før i Vesttyskland, hvor hun var sammen med Sulamith, og nu i Østtyskland.

Bogen er præget af dyb alvor, men der er dog én episode, hvor humoren kommer frem. Under et mindre jordskælv, er menigheden overbevist om, at Harmagedon er nær, og de forskanser sig i rigssalen. Selv om Harmagedon netop er det, de venter og håber på, behøver det vel ikke være lige nu. Stefanie de Velasco, der selv er vokset op blandt Jehovas Vidner, forlod trossamfundet som femtenårig. Hun fører os ind i en verden, der findes midt iblandt os, men som er ukendt for de fleste. En stærk og gribende roman.

Bogen findes både som e-bog og netlydbog på eReolen.dk

Stefanie de Valesco: Ikke en del af verden. Straarup & Co 2021.

Anbefalet af Elly Frost Nielsen
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer