Knust
Knust

Knust

04.07.19
Mathildes storebror Jonathan kører galt efter en gymnasiefest med en skyhøj promille og mister livet. Men både Mathilde og politimanden Marc mener, at der er løse tråde i sagen og belønnes snart med den ene rystende afsløring efter den anden.

Anne Mette Kirks debutroman er en roman om at miste, både den man elsker og ikke mindst sig selv. Bogen foregår på et gymnasium - på vejen hjem fra en fest kører fire elever galt i en stjålet bil. Føreren den 19-årige Jonathan bliver dræbt, de tre øvrige Tanja, Nikoline og Phillip overlever ulykken dog med barske konsekvenser. Hvordan kunne det ende så galt, og kan skylden udelukkende placeres på Jonathan?

Mathilde som har mistet sin storebror, beslutter midt i sorgen for at undersøge sagen. Hun kan ikke få sit billede af broren til at passe med, hvad der skete den fatale aften. Fokus i bogen er opklaringen omkring Jonathans død, men samtidig skildrer den også en stor del af processen omkring sorgen, og det at komme videre i hverdagen. I små glimt oplever vi Mathildes forældre og deres forskellige måder at håndtere sorgen på. Faren er hele tiden i gang med nye projekter, mens moren har svært ved at finde glæden igen, og ikke rigtig kan samle sig efter ulykken.

Vi følger den unge politimand Marc som heller ikke har glemt ulykken og begynder at undersøge sagen på egen hånd. Han snakker med de overlevende, som har en del at kæmpe med og måske også en hel del hemmeligheder. Tanjas historie, som savner sin mor der aldrig er hjemme, da hun har hele verden som sin arbejdsplads. Tanja virker som den lidt hårde type i bogen, men indeni er hun en blød pige, som savner en tryghed og stabil hverdag sammen med begge hendes forældre.

Vi møder Phillip som sidder i kørestol, og om hvordan han tackler sorgen og hans hemmeligheder. Hans små og store udfordringer i hverdagen efter han ikke kan gå mere, det hele er blevet mere besværligt når man skal til fest og være sammen med vennerne.

Matildes veninde Nikoline som har fået sin ene kind vansiret, og hvordan hendes forældre gør alt for at hun kan blive opereret, så hun igen kan se sig selv i spejlet. Hun skjuler også en hel del hemmeligheder fra ulykken.

En rigtig god bog med mange følelser, gymnasiestemning og hvordan de unge klarer hverdagen og sorgen, og ikke mindst håbet efter sorgen og for fremtiden. Personerne er utrolig godt beskrevet, og man føler med dem alle. Netop som man troede at man havde regnet det hele ud, viser det sig anderledes.

En god bog med mange følelser, godt skrevet og let at læse.

Anne Mette Kirk: Knust People´sPress 2019

Anmeldt af Annette Nygaard
Ringkøbing-Skjern bibliotekerne

Materialer