Kvinden i toget

04.01.16
”Kvinden i toget” er en fremragende thriller om en stakkels kvinde alene i verden og henrivende gammeldags. Men som en original, overraskende og overordentlig velkomponeret variation.

Rachel er midt i 30érne en falden kvinde i den alkoholiserede udgave. Hun er ved at drikke sig selv ihjel og tager hver dag toget fra sin forstad ind til London for at lave ingenting. Hun er nemlig arbejdsløs, pinligt fyret på grund af druk. Hvilket hun ikke tør fortælle veninden hun bor hos.

Hun drak i sit ægteskab og drak sig ud af sit ægteskab. Måske på grund af sin barnløshed, muligvis også på grund af sit liv i almindelighed.

I toget på vej til London betragter hun andres liv der passerer forbi uden for togvinduet – specielt et helt bestemt hus, hvor ”Jess” og ”Jason” bor. Navnene, og ikke mindst deres perfekte liv, er ren fantasi og fostret i Rachels sløve hjerne, men da hun ser noget urovækkende, rykker virkeligheden tættere på.

Megan, som er kvinden i huset hedder, forsvinder og meldes savnet. Rachel må ud med det, hun har været vidne til, men da hendes samarbejde med politiet går i vasken, begynder hun selv at snuse rundt. Dette huer ikke hendes eksmand Tom og specielt ikke hans nye kone Anna, der tilfældigvis bor på samme vej som den forsvundne kvinde. I øvrigt i det samme hus, hvor Rachel engang boede sammen med Tom.

Synsvinklen skifter mellem Rachel, Anna og Megan og via de tre kvinder fortællestemmer oprulles der en stærk historie om svigt, blind kærlighed og sindets, til tider, uransagelige veje.

Og jo længere man bevæger sig ind i fortællingen, jo mere aner man, at der er en sammenhæng mellem de tre meget forskellige kvinder, og den forbrydelse der måske er sket.

Paula Hawkins. Kvinden i toget. Gyldendals forlag.

Anmeldt af Gitte Bækdal 

Materialer