Nattergalen

29.08.16
Nazisternes besættelse ændrer livet for de to franske søstre Isabelle og Viviane. På hver deres måde må de klare livet, men de redder også begge livet for andre.

Nattergalen skildrer besættelsen under anden verdenskrig i Frankrig, forholdet til tyskerne og tyskernes forhold til befolkningen. Der er rationering, men rationeringsmærkerne har ingen købekraft fordi tyskerne skal have det bedste forretningerne har, inden franskmændene kan købe på deres rationeringsmærker. Det gør at mange sulter.

Vi følger søskende parret, Vianne og Isabelle.

Den smukke og rebelske lillesøster Isabelle, ønsker at kæmpe for et frit Frankrig. 18 – årige Isabelle, bor hos sin far i Paris og engagerer sig omgående i modstandskampen. Hun forelsker sig i én fra modstandsgruppen og begynder med at uddele illegale blade, men stiger hurtigt i graderne og ender med at føre grupper af flygtninge over Pyrenæerne – en vanvittig strabadserende tur op og ned ad stejle bjergsider og hele tiden med fare for at blive opdaget af fjenden. Hun bliver med tiden kendt under dæknavnet ”Nattergalen”.

Storesøsteren Vianne er den fornuftige og har etableret sig med mand og barn, alt går godt indtil hendes mand Antonie bliv udkommanderet som soldat, taget til fange og sat nu i en tysk fangelejr. Vianne forsøger at få hverdagen gående og gøre livet så normalt som muligt for datteren Sophie.  En tysk kaptajn flytter ind hos Vianne og ham kommer Vianne efterhånden til at sætte pris på. Han er høflig og bidrager til husholdningen med lækkerier, som almindelige franskmænd ikke kan komme i nærheden af under rationaliseringen. Under den polerede facade viser kaptajnen sig dog at være en lumsk type – han lokker Vianne til at fortælle, hvem af byens borger der er jøder, og hun lærer på den hårde måde at hun er nød til at vælge side.

Det hele fortælles gennem Vianne, der som aldrende enke ser tilbage på de begivenheder, der har bragt hende til der, hvor hun er nu.

En underholdende bog med en gribende fortælling.

Kristin Hannah. Nattergalen. Cicero.

Anmeldt af Gitte Bækdal

Materialer