Pigen de sendte tilbage
Pigen de sendte tilbage

Pigen de sendte tilbage

29.07.20
Uden forklaring bliver en 13-årig pige sendt til en fremmed familie. Det er hendes biologiske forældre, og de er, i modsætning til de adoptivforældre hun er opvokset hos, fattige og har mange børn. Et nyt, barsk liv venter fyldt med savn og spørgsmålet om hvorfor.

En pige sendes som spæd til sin tante for at bo der. Efter 13 år sendes hun tilbage til sin biologiske familie, der er fattig og på alle måder ressourcesvag.

Fra at have haft et godt liv og have gået i en god skole bliver pigen nu nødt til at forsøge at begå sig i en familie hun ikke kender og føler sig fuldstændig forskellig fra.

Som pigen selv siger i romanen: ”De privilegier, jeg havde nydt i mit tidligere liv, adskilte og isolerede mig fra resten af familien. Jeg var l'Arminuta, pigen de sendte tilbage. Jeg talte et andet sprog og vidste ikke længere, hvem jeg tilhørte. Jeg var misundelig på mine klassekammerater, ja selv på Adriana, fordi de var så sikre på, hvem deres mor var”.

Først tror pigen at hendes tante er dødeligt syg og derfor har sendt hende væk, men langsomt går det op for pigen at det slet ikke er tilfældet.

At blive sendt frem og tilbage sætter sig som en skam i pigen, der føler sig frygtelig ensom til trods for at hun har to mødre. Pigens brødre er småkriminelle og pigens lillesøster er en rigtig lille fighter, der ikke finder sig i noget. Det er et liv hvor pengene er små, maden mere end sparsom og øretæverne er mange.

Den eneste der virkelig ser pigen er hendes skolelærer i den skole hun flyttes til da hun returnerer til sin familie. Pigen er dygtig og har evner for at læse videre.

Det er den voksne l’Arminuta der i romanen ser tilbage og forsøger at forstå hvorfor hun skulle returneres som en pakke ingen ville have. Hun bliver rodløs og ordet ”mor” bliver til sidst fuldstændig slidt op i hendes mund og mister dermed sin betydning.

Man skulle tro at man som læser hurtigt mister lysten til at læse om så meget elendighed, men forfatterens sprog og måde at fortælle på holder læseren fast. Man opløftes som læser til trods for pigens sørgelige historie. Det er en kunst i sig selv at kunne opnå dette som forfatter.

En fin samtidsroman om et pigeliv i Italien, der både er råt og psykologisk indsigtsfuldt beskrevet.

Bogen findes også som e-bog og lydbog på eReolen

Donatella Di Pietrantonio: Pigen de sendte tilbage. C & K, 2019.

Anmeldt af Gitte Kjær Hansen
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer