Sange fra Skarnbøtten
Sange fra Skarnbøtten

Sange fra Skarnbøtten

02.08.22
Bent Haller er tilbage i topform, med den underfundige og tankevækkende historie om gøgen i reden, her i skikkelse af den karismatiske Poul, som lidt efter lidt overtager rollen som favoritten hos vennen Jørgens familie. For læsere interesserede i 1960'erne eller 1970'erne, eller bare en god bog.

I Bent Hallers nye bog møder vi de to drenge Jørgen og Poul, som vokser op i Frederikshavn i 60érne. Jørgen kommer fra en fin sagførerfamilie med klaver, han er en sær og indadvendt dreng, som har svært ved at få venner. En dag møder han Poul, som bor i en smudsiggul hus nede ved havet kaldet Skarnbøtten. Det er et sted hvor man nemt risikerer at få et par på hovedet, og fædrene tit kommer fulde hjem om fredagen.

De to bliver gode venner, og Poul bliver hurtigt en del af Jørgens familie. Jørgens forældre ser et lys i den kønne og charmerende, dog lidt forhutlede Poul, som har alt det som Jørgen ikke har. Han er musikalsk, klog og det ender med at Poul til sidst helt overskygger deres egen søn.

Vi hører også om Jørgens mormor Toller, som har et skønt sommerhus Riverdale, langt ude i skoven hvor de to drenge ofte er på ferie sammen. Da fru Toller dør arver Jørgen Riverdale. Poul kommer straks på den skøre idé at de skal lave et kollektiv sammen. Jørgen har ikke så meget at skulle have sagt, så han følger bare med. Mens Jørgen bliver hjemme i sommerhuset, og passer sine høns, bygger stendige, og leger med sin hund, har Poul travlt med at score damer og forfølge sin musikalske drøm. Kollektivet bliver hurtigt et sted hvor mennesker kommer og går, nogle bliver lidt længere end andre. Vi oplever med dem, en historisk tid med fælleskaber, flirteri og kommunisme hvor der eksperimenteres med sex og stoffer, og der gøres op med de traditionelle måder at leve på. Jørgen prøver at passe ind, mens Poul kommer og går. Da kollektivet går i opløsning, glider vennerne langsomt fra hinanden.

Det er en grum, men samtidig humoristisk roman om hvordan modsætninger mødes. Bogen er velskrevet, og jeg blev grebet af historien, om de to ulige drenge. Hvordan deres liv ikke vil slippe hindanden og det der startede så godt ender desværre helt galt.

Bent Haller: Sange fra Skarnbøtten. Lindhardt & Ringhof, 2022

Anbefalet af Annette Nygaard
Ringkøbing-Skjern bibliotekerne

Materialer