Udkigstårnet

29.02.16
I 1940'ernes Sydney gifter den unge Laura sig for at skaffe et hjem til sig selv og lillesøsteren, men manden viser sig at være en alkoholiseret psykopat.

Vi følger søstrene Laura og Clare fra slutningen af 1930ernes til først i 1950ernes Australien. Indledningsvis dør deres far af et hjerteslag, og deres dybt dybt narcissistiske mor tager dem ud af kostskolen og lader dem bo hos sig i en forstad til Sydney. ”Mrs. Vaizeys interesse for bridge overgik med flere lysår alle andre følelser, hun nogensinde havde næret, ” hedder det, men hendes største interesse er dog at ligge på divanen og nyde synet af sig selv i spejlet, mens 16-årige Laura og 9-årige Clare tager sig af alt husarbejdet som to gange Askepot.

Laura tager senere til takke med sekretærkursus og en ansættelse som underbetalt bogholder på en æskefabrik. Da moderen beslutter at rejse til England og lade døtrene klare sig selv, gifter Laura sig med den væsentlige ældre ejere af æskefabrikken, Felex Shaw, der lader begge søstre flytte ind i sin forstadsvilla.

Felex er en dæmonisk mand. Faktisk er han en enstrenget nederdrægtig, manipulerende og fordrukken kvindehader, der tvinger Laura til at arbejde i døgndrift, isolerer søstrene, kræver deres konstante opmærksomhed og gør alt for at nedbryde dem.

Det lykkes med Laura. Som det offer, hun er, begynder hun at tage Felex i forsvar. Han ved ikke, hvad han selv siger, når han sviner hende til. Han kan ikke stilles til ansvar når han smadrer stuen. Laura og Clara aner aldrig hvad der udløser hans raseri, selv om de bruger al deres vågne tid på at tolke hans handlinger og humør og forsøge at stille ham tilfreds. Clare, der i starten ser passivt til, udvikler styrke og modstand, hvilket til slut giver hende mulighed for at vælge friheden.

Elizabeth Harrow beskriver på mesterligt vis menneskets kamp for at holde sammen på sig selv og sin værdighed i en verden, hvor der er ufred både på de indre og de ydre fronter.

­Elisabeth Harrow: Udkigstårnet. Lindhardt og Ringhof.

Anmeldt af Gitte Bækdal

Materialer