Donér din stemme og styrk dansk taleteknologi ...
Forstår din telefon heller ikke altid, hvad “Der ku’ da ha’ væt møj værre” betyder? I et nyt projekt kan du nu være med til at forbedre dansk sprogteknologi, så digitale hjælpemidler også kan forstå folk fra Vestjylland! Projektet vil nemlig blandt andet betyde, at stemmestyrede assistenter bliver endnu bedre til at forstå lokale dialekter.
Af Lone Danielsen
Hvad skal du gøre?
Ringkøbing Kommune, Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne og Alexandra Instituttet søger borgere, der vil lade deres stemme optage. Vi har brug for personer, der vil bruge 2,5 timer på at læse tekster op og deltage i samtaler med andre borgere. Begge dele vil være instrueret af personale på stedet.
Hvad bidrager du til?
Din optagelse bliver en del af et dansk taledatasæt, der vil indeholde optagelser af mere end 1.000 personers dialekter og accenter fra hele Danmark. Dermed får du en unik mulighed til at bidrage til udviklingen af dansk taleteknologi, så computere og kunstig intelligens bedre kan forstå dansk tale og svare på en fornuftig måde i en dansk sammenhæng. Datasættet vil blive frit tilgængeligt for alle, så udviklere, virksomheder og offentlige institutioner kan drage nytte af dem.
Praktisk
Optagelserne foregår Brogården, Brogaardsvej 9, 6950 Ringkøbing, d. 03.-04. december 2024 fra klokken 9-19. Du tilmelder dig her og efter din tilmelding, og når vi begynder at nærme os optagelserne, vil du blive kontaktet for at aftale et specifikt mødetidspunkt.
Som tak for din hjælp og tid får du et gavekort på 400kr., som kan bruges i de fleste butikker landet over. Vi søger personer i alle aldre og køn.
Hvis du har spørgsmål eller vil høre nærmere, inden du tilmelder dig, så kontakt Sif Lehmann fra virksomheden Alexandra Instituttet, der står for optagelserne, på tlf. 60 18 58 69 eller mail: sif.lehmann@alexandra.dk
Om projektet:
Projektet om et dansk taledatasæt ønsker at bidrage til udviklingen af dansk taleteknologi for at sikre, at computere og kunstig intelligens kan forstå dansk tale og kan svare på en fornuftig måde i en dansk sammenhæng. Udvikling og træning af taleteknologi til at forstå og tale dansk kræver en stor samling af danske stemmer på tværs af forskellige dialekter, køn og alder fra optagede oplæsninger, monologer og dialoger. Indlæsninger fra biblioteksbrugere kan være med til at forbedre dansk taleteknologi, fordi det vil indgå i en stor samling stemmedata. Al den data skal bruges i udviklingen af forskellige løsninger, som danskerne møder fx stemmestyrede hjælpemidler, som kan hjælpe blinde, ældre eller borgere med særlige behov.
Læs mere om projektet her.