Bibliotekar og biblioteksleder Dorthe Rosenkjær. Foto: Pressefoto
Bibliotekar og biblioteksleder Dorthe Rosenkjær. Foto: Pressefoto

Antal af udlån og antallet af besøgende på kommunens biblioteker er steget i 2022

02.07.23
Efter nogle svære år med corona og nedlukninger på biblioteksområdet er der nu igen kommet gang i brugen af biblioteksafdelingerne i Ringkøbing-Skjern Kommune.

Af Bibliotekar og biblioteksleder Dorthe Rosenkjær

Bibliotekerne har lige sendt biblioteksstatistikken for 2022 til Danmarks Statistik, og der er grund til at glæde sig. Efter to år præget af corona, nedlukninger og restriktioner, hvor udlånet og brugen af bibliotekerne var faldende, er udviklingen vendt.

Der er stigende udlån både hvad angår de fysiske bøger og hvad angår de digitale. Hvor udlånet af fysiske materialer i 2021 var på 180.000 var det steget i 2022 til 227.000 enheder.

Udlånet af digitale bøger og film er også støt stigende. Naturligt nok noget der tog fart under corona-nedlukningen. Men det er en tendens der er kommet for at blive. I 2022 stod de digitale udlån for 86.000 enheder.

Det betyder at ca. en tredjedel af bibliotekernes samlede udlån er digitale.

Alt i alt udlåner Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne godt 300.000 enheder i alt når man lægger de fysiske lån sammen med de digitale.

Antallet af besøgende er også begyndt at stige igen efter et par magre år, så det er en rigtig glædelig og positiv udvikling, som vidner om at bibliotekerne har relevante tilbud til borgerne og at borgerne gerne vil bruge bibliotekernes tilbud. 140.000 fandt vej til Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne sidste år. Ca. halvdelen af besøgene finder sted i den selvbetjente tid, hvilket vidner om, at det har betydning at der er adgang til bibliotekerne så mange timer om ugen 7-22 alle ugens dage.

I 2022 blev det også muligt at afholde arrangementer igen. Alt i alt blev der sidste år afholdt 128 arrangementer på de fem biblioteksafdelinger tilsammen. Det svarer til, at der hver 3. dag har været et arrangement for enten voksne eller børn på et af bibliotekerne. Det har i det hele taget været fantastisk at opleve at der igen blev ”liv” på bibliotekerne.

Ambitionen er helt klart at få opsvinget til at bide sig fast, så 2023 kan byde på et yderligere nøk opad på både udlån og besøg.

På gensyn på DIT bibliotek – 7 til 22 alle dage!