Bogforsider

Gode bøger til sommerferien...

06.07.21
Fortvivl ikke hvis de nyeste bøger er lånt ud. Der er tusindvis af gode bøger tilbage, som bare venter på at blive læst. Både i papirudgaver og digitalt.

BIBLIOTEKETS KLUMME UGE 27 2021
Skrevet af bibliotekar Dorthe Rosenkjær, Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Pige med solhat ligger i græsset og læser i en bog

Sommeren står for døren og med den kommer der dage, hvor man med god samvittighed kan sætte sig til rette og give sig hen med en god bog.

Man kan sætte sig uden for i skyggen eller sidde lidt i solen, eller hvis vejret ikke viser sig fra sin sommerlige side – indendørs i stuens bedste stol.

Mand sidder og læser i en sofa

Hvad skal vi læse? Mulighederne er helt utømmelige…

Går du en tur på biblioteket for at finde de sidste nye bestsellers, vil du opdage at de er så populære, at de allerede er lånt ud.

Du kan i stedet prøve, om du kan finde nogle af de nyeste titler på eReolen som e-bog eller netlydbog.

eReolen.dk

Populære bøger – Noget der ligner…

Hvis du er ude efter nogle af de meste populære titler, som man altså må vente på, hvis man vil låne dem på biblioteket, så er der andre bøger der ligner.

Noget der ligner 'Meter i sekundet'…

Det seneste år har f.eks. Stine Pilgaards roman 'Meter i sekundet' ligget højt på top ti over mest udlånte titler, og ventelisten er bestemt ikke blevet kortere, efter forfatteren for nyligt har modtaget prisen 'De gyldne Laurbær'.

Et alternativ til Pilgaard kunne være Dorthe Nors’ roman 'Spejl, skulder, blink,' som akkurat lige som 'Meter i sekundet' handler om at være lidt akavet og ikke føle sig rigtigt hjemme i det miljø, man er havnet i.

En anden morsom bog, er 'Camille Clouds brevkasse' af Line Knutzon. Den er opbygget som en fiktiv brevkasse og minder dermed om 'Meter i sekundet', hvor hovedpersonen også har en brevkasse. Hvis man gerne vil stryges med hårene, skal man ikke opsøge Camille Cloud, men morsomt er det, at læse hendes brevkassesvar.

Noget der ligner 'Kvinde set fra ryggen'…

En anden af årets helt store romaner er Jesper Wung-Suns nye roman 'Kvinde set fra ryggen' om Wilhelm Hammershøis kone Ida. Det er en fantastisk roman om ægteskabet med og i præmissen af en kunstners liv og skaben.

Som alternativ til denne kan man jo læse 'Lisinka' af Birgitte Poupier. Det er en roman om ægteskabet mellem malerinden Elisabeth Baumann og billedhuggerne Jens Adolf Jerichau.

Et andet alternativ kunne også være 'Din hengivne' af Ann Thompson, som handler om den verdensberømte maler Paul Gauguin og forholdet mellem ham og hans danske hustru, Mette.

Alle tre bøger omhandler en tid, hvor det ikke var let at være kvinde og være underlagt en mand, som oven i købet også var kunstner.

Noget der ligner 'Pigen fra det store hvide skib'

Lige for tiden er det historiske tema også meget populær læsning.

Romanen 'Pigen fra det store hvide skib' er en fortælling med hospitalsskibet Jutlandia og Koreakrigen som kulisse. Romanen er skrevet af Jesper Bugge Kold og handler om pigen Molly, der deltager i Koreakrigen som sygeplejerske på hospitalsskibet Jutlandia. Det er en spændende fortælling om en stærk kvinde og en spændende historisk fortælling.

Men hvad var det egentlig for noget med det hospitalsskib og Koreakrigen? Det kan man blive klogere på ved f.eks. at læse Helle Juels bog 'Jutlandia krig, kald & kærlighed,' som fortæller om de sygeplejersker, der ydede en humanitær indsats under Koreakrigen.

Søren Flotts bog 'Jutlandia: skibet er ladet med håb' er også et godt alternativ.

For de historisk interesserede

Fortællingerne om bombardementet på Den Franske Skole i 1945.

For nylig udkom Jacob Weinreichs bog 'Pigen fra den franske skole', som er en bog om tragedien fortalt i romanform. Der er enkelte reserveringer på denne titel, men kan man ikke vente, så er det mindst ligeså gribende at læse de bøger, der indeholder vidnesbyrd fra dem der overlevede bombardementet på skolen.

For dem der overlevede blev begivenhederne en del af deres videre liv, som de aldrig har kunnet give slip på. I 1945 var der ikke nogen, der havde hørt om krisehåndtering, så mange blev mødt med beskeden 'Det her taler vi ikke mere om'. Læs f.eks. 'Tavshed blev min sang' af Alice Maud Guldbrandsen eller Elisabeth Lyneborgs roman 'Elisabeth'.

Gode krimier…

En sommerferie byder for mange også på en god krimi.

Lige nu er Sara Blædel hot og aktuel med den 11. roman om Louise Rick 'Den tavse enke'. Den er ikke til at låne sig til lige nu, men andre driftige kvindedetektiver står i kø for at blive læst.

Prøv f.eks. Anne Mette Hancocks bøger om journalisten og amatørefterforskeren 'Heloise Kaldan' eller Katrine Engbergs krimier om 'Anette Werner'.

Hvis man synes, der er lovlig mange kvindelige detektiver, kan man også kaste sig over de tre romaer af Thomas Rydahl om 'Erhard Jørgensen'.

Der er bøger nok og noget for enhver smag.

Husk at bibliotekerne er åbne fra 7-22 hele sommeren og hylderne bugner af gode læseoplevelser.

Rigtig god sommer!

OBS! Indholdet i klummerne beskriver aktuelle bibliotekstilbud den pågældende dato eller periode. Det kan betyde, at omtalte bibliotekstilbud eller arrangementer ikke længere er aktuelle. Det har dog i flere tilfælde ingen betydning for klummens og tilbuddenes gyldighed. Kontakt endelig dit lokale bibliotek ved spørgsmål om omtalte bibliotekstilbud. Find dit lokale bibliotek lige her >>