Et rigtigt liv
Et rigtigt liv

Et rigtigt liv

09.01.20
Filip vokser op i en velhavende familie og gør lynkarriere som jurist, men hvem skal han vælge som ægtefælle for at få det helt rigtige liv?

Filip mister som 13-årig sin mor, og tilbage er nu kun hans handicappede storebror og en fraværende direktørfar. Vi er i Hellerup-området, og faren vier nu hele sit liv til at passe den handicappede bror Christian, og Filip bliver sendt på kostskole i Birkerød. Hér bliver han hurtigt venner med Nanna, Morten og Mathias, og efter gymnasiet flytter de fire venner ind i en stor lejlighed midt i København, som Filip har arvet. Vennerne og lejligheden bliver Filips faste holdepunkt gennem de næste mange år. Forholdet til faren og storebroren er dårligt, og de ses kun sporadisk – ofte aflyser faren aftaler med Filip, og forklarer det med, at han har forpligtelser over for Christian. Filip bliver uddannet jurist, så han kan leve op til farens og farfarens forventninger om ”det rigtige liv”.

Under et studieophold i USA forelsker han sig i en smuk colombiansk rigmandsdatter, samtidig med at han praktisk talt er ved at forlove sig med Cecilie, men hjemvendt til Danmark vælger han alligevel at gifte sig med Cecilie, der tilgiver ham hans lille sidespring. Cecilie er 10 år yngre end Filip og hans studerende, mens han i en periode underviser på jurastudiet. Hun er overklassepigen, der forgudes af sin far – og forguder sin far, og som er vant til at få, hvad hun peger på. Fillip føler, at han er nødt til at leve op til Cecilies krav, så det bliver til villa på Strandvejen og feriehus i Toscana, mens Cecilie vælger at være hjemmegående med de to børn. Det gode liv koster rigtig mange penge, og Filip involverer sig i diverse lyssky forretningseventyr, som ikke er direkte ulovlige, men bare moralsk anløbne.

Finanskrisen nærmer sig, og i løbet af kort tid mister Filip job, prestige, penge og villaer. Ægteskabet overlever heller ikke, og pludselig er Filip tilbage i den store lejlighed ved Søerne, og skal sammen med de gamle venner Morten og Nanna, forsøge at opbygge en ny tilværelse. Filip ramme bunden og er praktisk talt ved at drikke sig ihjel, men i slutningen af bogen aner man alligevel, at der er lys forude, men at Filips liv fremover vil blive markant anderledes.

Forfatteren kan om nogen beskrive det moderne familieliv, og i denne bog bliver der sat spørgsmålstegn ved, hvad det gode liv indebærer, og hvor meget man skal gå på kompromis med sig selv, for at få del i det gode liv.

Katrine Marie Guldager. Et rigtigt liv. Gyldendal, 2019

Anmeldt af Maria Nygaard
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer