Rampen
Rampen

Rampen

08.10.21
Romanbiografi af og om krimiforfatteren Jesper Stein, og i særdeleshed om hans forældre og deres skilsmisse og de voldsomme konsekvenser, den får. En roman, der med sin ærlige nerve vil appellere bredt til både mænd og kvinder.

Når kærligheden gør ondt.

Her er en bog som man bare skal læse! Jesper Stein har begået intet mindre end et brag af en bog. Rampen handler om hans forældres ægteskab og skilsmisse. Det er kærlighed, bitterhed og uforsonlighed, så man sidder rystet og trist som læser og tænker, hvad blev der af kærligheden mellem disse mennesker?

Romanen begynder da den unge Jesper Stein kommer tidligt hjem fra gymnasiet en dag og opdager, at hans far har en affære med en elev fra det gymnasium, hvor han arbejder som lærer. Jesper bliver paf og chokeret, men faderen bagatelliserer det skete, og Jesper slår sig i første omgang til tåls med faderens forklaring. Men kort tid efter krakelerer det hele, og Finn Stein Jespers far flytter sammen med sin unge kæreste Gitte og efterlader Jesper og hans mor i villaen på Rampen i Risskov.

De kommende år er for Jesper som at bebo et mineret område. Moderen er vred og bitter på faderen. Der må ikke tales om ham, men alligevel udfritter hun Jesper om, hvad Finn har sagt om hende, når han besøger ham. Jesper er blevet sin mors fortrolige og væbner. Hun pådutter ham en relation, som er grænseoverskridende tæt. Er han ikke med hende, er han imod hende. Hun plager ham med sin bitterhed og vrede både tidligt og sent, når hun søvnløs og fuld kommer ind på hans værelse midt om natten. Samtidig har Jesper nok at gøre med at finde ud af hvem han selv er. Hvad med pigerne – eller drengene?

Hos Finn er der nogenlunde fredeligt. Finn er en stor litteraturelsker, og her kan man diskutere og snakke litteratur og være lidt i fred, indtil man skal hjem på Rampen og udspørges om, hvad Finn har sagt.

Bogen fortæller i tilbageblik om en kærlighed og et ægteskab, som ellers tegnede så godt. Finn og Jytte begge fra Esbjerg møder hinanden som unge, hvor Finn læser litteratur på universitetet og Jytte er i gang med en sygeplejeuddannelse. De bliver forelskede. De bliver gift og får sønnerne Peter og Jesper. De har et lykkeligt liv i villaen i Risskov – indtil Finn smider bomben og fortæller, at han er forelsket i en elev. Resten af både Finns og Jyttes liv er forpestet af bitterhed, jalousi og indestængt vrede, som ødelægger familien. Jytte får ganske vist en ny mand Jørgen. En sympatisk mand, som hun får et rigtig godt liv med. Men alligevel drejer alt sig om svigtet fra Finn.

Årene går og både Jytte og Finn får oparbejdet et solidt alkoholmisbrug, som er med til at svække dem i alderdommen. Det er på mange måder en trist skæbne forældrene får. Men trods det at romanen går meget tæt på skriver Jesper Stein indfølt og nænsomt om forældrene. Det er brutalt ærligt, men det er ikke udleverende.

Så læs romanen. Fuldt fortjent at den gav Jesper Stein Læsernes Bogpris i 2021

Jesper Stein: Rampen. Politikens forlag 2020

Anbefalet af Dorthe Rosenkjær
Ringkøbing-Skjern Bibliotekerne

Materialer