Serenade

14.03.16
Da den enlige tyrkiske mor, Maya, møder en ældre professor og betages af hans livshistorie, begynder hun at grave i sin egen dramatiske familiehistorie.

Maya sidder i et fly og skriver denne historie.

Historien er taget ud fra hendes arbejde som assistent ved Istanbul universitet. Her skal hun tage sig af en mand, der kommer og skal besøge stedet, holde foredrag mm. Men han er mere end bare en tilfældig gæsteprofessor og Maya kommer med på lidt af et eventyr. Hun kommer til vandet, hvor han spiller på violin og er ved at dø af kulde, hvorfor hun må klæde ham af og også klæde sig selv af og ligge sig tæt op af ham, indtil hjælpen når frem. Hun må finde ud af hvorfor der er mænd, der følger efter hende og professoren og hun må finde ud af, hvorfor hendes bror pludselig bliver mere grov end normalt.

Det handler alt sammen om rent og urent blod. For man skal ikke skilte med hvor man kommer fra, hvis man ikke har sine aner i orden. Og der er ting om Mayas familie som hun aldrig har kendt til. Hun har en halskæde som hun har fået, og den halskæde baner vejen for at Maya kender til halvdelen af sin familie. Den anden halvdel fortæller hendes bror om.

Maya har også en teenagesøn, som næsten er vokset sammen med sin computer. De har nærmest intet sammen mere som mor og søn, og Maya må derfor finde en vej ind til sin søn, så han igen bliver mere åben, glad for livet og deltagende. Hun får ham med på en lille leg om, at de mænd der følger efter hende måske også er nogen som vil komme hjem til dem. Og hun beder ham også researche både et bestemt skib og gæsteprofessoren, så hun kan fange hans interesse samt gøre ham mere deltagende i livet. Og det ser sandelig også ud til at have en effekt.

Gæsteprofessoren har en ganske særlig historie at fortælle, og det lykkedes for Maya at få ham til at indtale sin historie, udelukkende til hende. Hun ved også, at han ikke har langt igen, for han er uhelbredeligt syg. Så da hun endelig kommer tæt nok på ham vil hun gerne vide så meget som muligt. Og hans historie har at gøre med anden verdenskrig og hans flugt dengang.

Det er en spændende, nervepirrende og utroligt fangede bog. Velskrevet og yderst interessant. Der er lidt af det hele – kærlighed, verdenshistorie og spænding så man kan slet ikke vente med at læse næste side.   

Man fatter hurtigt sympati for Maya, for hun er bare en lille fisk i et stort verdenshav, og det at hun er en ganske almindelig person, der pludselig kommer ud for nogen meget specielle hændelser gør, at man holder med hende hele vejen igennem og håber at hun lykkes med sit liv, sin søn og sit job.
En fantastisk bog som varmt kan anbefales!

Zülfü Livaneli: Serenade. - Aarhus: Turbine, 2015. - 301 sider

Anmeldt af Kirsten Dreier

Materialer