Spejl skulder blink

12.09.16
Spejl skulder blink er en både humoristisk og rørende fortælling om den 40-årige eksiljyde, Sonja, der ikke kan finde ud af at skifte gear. Hverken i kørelærerens bil eller i livet.

Sonja bor alene i København, hvor hun prøver at tage kørekort. Men måske kan hun slet ikke lære at køre bil? Gearskiftet klarer kørelærer Jytte for Sonja - indtil Sonja tager sig sammen og skifter kørelærer. Men det er svært at få det sagt! Og faktisk har Sonja det generelt lidt svært. For hun kan slet ikke finde ud af det med livet, og derfor lader hun gang på gang andre tage styringen. Som når hun lader kørelærer Jytte klare gearskiftet på 6. måned.

I bogen tænker Sonja ofte tilbage på sin barndom, hvor hun lavede en usynlig sti ind i kornmarken. Det begyndte som et sprøjtespor. Sonja cirklede som en markmus ind i rugen. Ind til en hule, et nedtrådt leje, hvor omverdenen forsvandt. En tilstand af lykke, befandt hun sig i. Det er rart at gøre ting alene, at komme til sig selv og være sig selv tro. Og som en lille markmus, hjalp hun sin far med at finde flyvehavren, som hun kunne se fra den ene ende af bygmarken til den anden. Sonja fik ros, og faderen lagde sin varme hånd på hendes hoved. Nu sker det nærmest aldrig mere, at nogen vil Sonja det bedste.

Sonja går til massage hos Ellen, som tydeligt kan mærke problemerne hobe sig op i Sonjas bindevæv. Ellen har hånden på Sonjas baghjerte. Og sådan en hånd skal ikke være usikker. Ellen har fået Sonja overtalt til at tage med på en meditativ vandring. Ellen virker usikker, og det giver Sonja sommerfugle i maven og flugtben. Og hun tager flugten….. med en undskyldning om at hun skal tisse, løber hun fra flokken, og vender ikke tilbage. Derefter kunne Sonja have valgt at være en struds. Hun kunne let have skiftet massør. Men Ellen er en glimrende massør. Hvis man fraregner fortolkningsiveren.

Sonja lever af at oversætte romaner af den barske, svenske krimiforfatter Gösta Svensson, og det er det mest spændende i Sonjas liv. Ellers står tingene temmelig stille for Sonja. Hun længes efter mere i tilværelsen, men det er for stor en udfordring. Blandt andet det med mændene, som Sonja heller ikke kan finde ud af.

Lyder det både trist og sjovt, så er det lige, hvad det er. Dorthe Nors’ sprog er let og ligetil, og det kan mærkes, at der er tænkt over hvert et ord og sætning, hvilket gør det til en udsøgt fornøjelse at læse.

Dorthe Nors: Spejl skulder blink, Gyldendal, 2016

Anmeldt af Inger Mortensen

Materialer