Ordblindeugen 2023
Uge 40 er international ordblindeuge - 2023

5 ting, du (måske) ikke vidste om ordblindhed

04.10.23
Uge 40 er international ordblindeuge, derfor har vi fundet nogle bøger og podcasts, som kan gøre dig klogere på ordblindhed. 

1. Ordblindhed (også kaldt dysleksi) er medfødt

Mennesker med ordblindhed eller dysleksi har en varig funktionsnedsættelse, som medfører, at de har svært ved at lære at koble bogstav og lyd. Derfor har de sværere ved at lære at læse og stave, da arbejdshukommelsen bliver sat mere på arbejde.

2. Mindst 7-8% af befolkningen er ordblinde i Danmark

Man ved ikke præcist, hvor mange ordblinde der er i Danmark, men man regner med, at omkring 7-8 % (mere end 400.000) af den danske befolkning er ordblinde, dog er tallet højst sandsynligt højere.

3. Ordblindhed er delvist arveligt 

Undersøgelser har vist, at børn, hvor den ene eller begge forældre har dysleksi, har en ca. 4 gange højere risiko for at få dysleksi.

4. Ordblindhed findes i mange grader og former

Ordblindhed er mere end "omvendte bogstaver" og udtrykker sig forskelligt fra person til person. Der findes flere forskellige grader (let til svær) og typer af ordblindhed. Nogle kan have svært ved at læse og stave, mens andre har udfordringer med at læse højt, forstå tekst eller huske information.

5. Der er stadig mange fordomme om ordblindhed

Ifølge rapporten "Snyder du eller hvad?" har 70% af personer med ordblindhed i nogen eller høj grad oplevet fordomme om ordblindhed og brug af hjælpemidler. Det er utrolig vigtigt at afstigmatisere brugen af læse- og skriveteknologier (LST), da det er en stor støtte i undervisningen og dagligdagen for mennesker med ordblindhed.

 

Hvis du gerne vil vide mere om arrangementer i uge 40, kan du finde dem på Ordblindeforeningens hjemmeside eller på Nationalt Videncenter for Ordblindhed og andre Læsevanskeligheder.

 

Er du stadig nysgerrig på ordblindhed? Så er der masser af bøger og podcasts lige her.

 

Rigtig god læselyst!

/Camilla, eReolen

 

Oprindeligt skrevet af Camilla, eReolen.

Tags
Materialer