Find Foråret 2024. Foto: Statens Naturhistoriske Museum
Find Foråret 2024. Foto: Statens Naturhistoriske Museum

Find foråret og hjælp forskerne 2024

08.04.24
Forskerne har brug for at vide mere om, hvad klimaændringerne betyder for den danske natur. Kampagnen 'Find Foråret' inviterer borgere i hele landet til at hjælpe med at registrere 20 udvalgte forårstegn.
  • Hvornår springer bøgen ud?
  • Hvornår ser du årets første svale?
  • Blomstrer hylden tidligere, end den plejer?
  • Og hvornår vågner pindsvinet fra sit vinterhi?

Vi skal ud og lede efter 20 forårstegn

Du kan finde et eller flere af de 20 forårstegn stort set alle steder. Hold øje i din have, i parken, i skoven eller i dit lokale naturområde.

Find forårstegn i april Find forårstegn i maj

Hent en BINGOplade på dit lokale bibliotek så du nemt kan se, hvornår du skal gå på jagt efter de 20 forårtegn.

Sådan deltager du

Det er nemt at være med:

  • Opret en bruger på Arter.dk eller hent appen til iPhone eller Android
  • Tag ud og led efter de 20 forårstegn

Registrér din observation

Det eneste du skal bruge for at udforske naturen er dine sanser, din nysgerrighed og en smartphone (eller kamera), så du kan tage billeder af de ting, du finder. Derefter skal du registrere dit fund på Arter.

Følg med hele foråret

De begivenheder du skal udforske, skifter foråret igennem. Se hvad du skal lede efter, hvor og hvornår du kan finde dem her.

Hjælp med at udforske 20 forskellige forårstegn. Find foråret 2024

Når klimaet ændrer sig

Når klimaet ændrer sig, så påvirker det også hvornår forskellige arter er aktive i naturen. Det kaldes i fagsprog for arternes fænologi, og det er vigtigt løbende at indsamle viden om.

Alle arter i naturen er afhængige af hinanden, og derfor er det vigtigt, at de er aktive på det rigtige sted og på det rigtige tidspunkt. For eksempel skal de insekter som bestøver blomsterne være aktive, når blomsterne springer ud.

Vi kan se, at fænologien for forskellige arter har ændret sig i løbet af de seneste 25 år, og det kan skubbe til balancen i naturen. Derfor er det vigtigt, at vi indsamler viden om, hvordan klimaændringer påvirker de forskellige arter, så vi bedre kan beskytte dem.

 

Tags