Facebook fylder 20 år

09.02.24
Et socialt medie på godt og ondt

Den 4. februar 2004 blev et lille, men banebrydende projekt lanceret af Mark Zuckerberg og hans kolleger ved Harvard University - nemlig Facebook. Ideen var at skabe forbindelse mellem de studerende internt på universitetet, men det voksede sig ret hurtigt til at omfatte omverdenen, og the rest is history.

Som en del af den samlede betegnelse sociale medier har Facebook været med til at revolutionere vores måde at kommunikere på. Den var og er et sted, hvor man kan udtrykke sine holdninger, vise sit liv, holde kontakten med gamle venner og sælge ting og sager. Men den har også en bagside - fordi mediet er brugergenereret, så danner den også grobund for en lynhurtig spredning af falske nyheder, sladder, filterbobler osv.

Ja, og så er der jo hele diskussionen om, hvem der bestemmer, hvordan lige præcis dit feed ser ud. Er det virksomheder, der har købt din data, eller "bare" algoritmen bag?

Mon Mark Zuckerberg havde forestillet sig tilbage i 2004, da han udviklede Facebook, at det ville ende med at forandre verden. Nok ikke.

Vi har samlet en lille liste med indsigtsfulde film og dokumentarer, som du lige nu kan se på Filmstriben - alle omhandlende sociale medier og deres indvirkning på vores liv.

Team Hurricane
I hele februar kan du også se den fantastiske danske dokumentar Team Hurricane for 0 point. Det er en vild punk-chick-flick om otte teenagepigers sommer i en ungdomsklub. Undervejs opstår et fællesskab, som får dem til at tale åbent om de mange tanker og følelser, der vælter rundt i deres indre om sex, mindreværd, sygdom, forældre, drenge - og piger.

Den er virkelig seværdig - så det er bare med at streame derud af.

Materialer