Seks danske debutromaner fra året, der gik

Seks danske debutromaner fra året, der gik

03.01.23
Dansk litteratur blomstrer, og hvert år får vi nye, sitrende skud på en allerede stor og stolt roman-stamme. Her følger en introduktion til nogle af dem.

Sorgfulde debuter

Joakim Kruse Lykke debuterede i 2022 med romanen Et sted at være mor fra – en søns smertelige fortælling om sin mors terminale sygdomsforløb. Romanen er kendetegnet ved sin ordknaphed, korte scener og poetiske prosa, men også ved – netop af de årsager – at være enormt stemningsfuld og give sprog til noget inderligt, der vanskeligt lader sig udtrykke i ord – sorg.

Noget tilsvarende formår Vilma Sandnes Johansson i sin roman Tænk ikke på mig. Også denne er fortalt i korte kapitler og handler om at være barn til en kræftsyg mor. Bevægende og præcist formår forfatteren at beskrive sorgens kompleksitet: På nogle måder er det vanskeligere at leve med sygdommens uforudsigelighed end med dødens konstant.

Den uregerlige fremtid

En af mine mest overraskende og interessante læseoplevelser i 2022 var Viggo Bjerrings roman Verdenshjertet. Den er en velskrevet, humoristisk og meget begavet pageturner med et mystisk og originalt plot! Romanen foregår i en ikke så fjern fremtid i et samfund, der meget ligner nutidens. Og så alligevel ikke: Velfærdssamfundet er i opløsning, prekariatet er voksende, og kunstig intelligens sætter dagsordenen i endnu højere grad end i dag. Fx får hovedpersonen Mads en dag færten af, at det manuskript, han har fået til opgave at redigere, måske er resultatet af en computers algoritmer. Og så begynder ikke blot forestillingen om kunstens originalitet at krakelere, pludselig begynder hele verden omkring Mads at krakelere – eller pixelere.

Som god science fiction problematiserer romanen nutidige udfordringer ved at sætte dem på spidsen i en fiktiv fremtid.

Et andet interessant tankeeksperiment, som fortjener at blive nævnt, er Villads Andersens København, udateret.

Dramatiske debuter

Der er både dramatik og poesi i Rasmus Theisens roman Andre hunde, der handler om en ung dansk  mand, som flytter til Grønland og vikles ind i konflikter, som har både koloniale og kulturelle undertoner. Særligt spændingsfyldt bliver det hele, da man begynder at finde skamferede og døde slædehunde forskellige steder i bygder langs kysten.

En anden dramatisk debut er Delvist møbleret af Zakiya Ajmi. Ringer navnet en klokke, er det måske, fordi Ajmi har skrevet flere ungdomsromaner og børnebøger og været nomineret til Nordisk Råds børne- og ungdomslitteraturpris og Kulturministeriets Børnebogspris. I maj 2022 debuterede hun som skønlitterær forfatter til voksne med romanen Delvist møbleret – et familiedrama om kærlighed og vold, om flugt og behovet for at bygge hjem.

Der var mange dygtige debutanter i 2022. Nedenfor finder du de her nævnte, som du kan udforske, mens vi venter på endnu flere nye, spændende stemmer!

God læselyst!
Oprindeligt skrevet af Mathias, eReolen.

Materialer